Een tijdje geleden heb ik mijn bedrijfsnaam veranderd in The Traveling Translator, omdat dat meer paste bij mijn kernactiviteiten: ik ben gespecialiseerd in vertalingen voor de reis- en hospitalitybranche. En ik reis natuurlijk veel. Vandaar The Traveling Translator.
Ik vind het als vertaler heel belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in mijn vakgebied. Daarom ga ik vaak naar vertalerscongressen. Maar ik vind het ook belangrijk om te weten wat er speelt in de reisbranche, want dat is tenslotte mijn specialisatie. Daarom bezocht ik een evenement in de hospitalitybranche.
Toeval of niet, op een dinsdag zag ik dat er die vrijdag een internationaal evenement voor hoteliers zou zijn in Amsterdam. Een goede keus voor mijn eerste evenement op dit gebied. Ik kocht dus een kaartje voor I Meet Hotel, the conference connecting hoteliers to the future of hospitality. Hier leerde ik het volgende:
Het coronavirus heeft een grote impact, maar de reisbranche zal hiervan herstellen. Ja, dat wist ik al, iedereen weet dat het coronavirus ernstig is. Maar de reisbranche is een sector waarin de gevolgen heel erg merkbaar zijn. Mensen annuleren hun vakantie of stellen hun vakantie uit. Dit betekent dat er minder hotelkamers worden geboekt, minder vliegtickets worden verkocht, etc. Maar zoals Bas Lemmens, de voormalige CEO van Booking.com, zei: de branche heeft wel meer rampen overleefd, zoals SARS, de Mexicaanse griep en 9/11. Daar is de sector ook weer van hersteld. Dus dat zal met het coronavirus ook gebeuren. De vraag die de reisbranche nu te beantwoorden heeft, is: wat kunnen we doen om weer reizigers aan te trekken?
Selling is emotion. Een basisregel in de marketing en sales. Deze keer vanuit het perspectief van een vertaler, gepresenteerd door de commercieel directeur van een vertaalbureau. Nu we wereldwijd steeds meer met elkaar verbonden zijn en in toenemende mate wereldwijd te werk gaan, is het belangrijk dat bedrijven zowel lokaal als internationaal aanwezig zijn. Dat betekent internationaal zakendoen op een lokale manier. Bedrijven moeten proberen om geloofwaardigheid en vertrouwen op te bouwen in de lokale markt, zodat ze een relatie met (potentiële) klanten kunnen opbouwen.
Het thema duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Het is niet zomaar een trend. Deze wijze woorden kwamen van Martine Kveim, mede-oprichter van CHOOOSE, een bedrijf dat mensen helpt om hun impact op het milieu te verkleinen. Iedereen weet dat we iets moeten doen om de aarde te redden. Bedrijven kunnen daarop inspringen door ‘groene’ producten en diensten aan te bieden en mensen te helpen hun bewustzijn te vergroten.
Al met al was het een nuttige dag. Ik heb interessante mensen ontmoet en veel geleerd. Ken jij nog een evenement in de reisbranche waar ik echt naartoe moet? Laat het met weten!