Majorca of Mallorca?

In de zomer van 2013 ontstond er ophef over de spelling van het Spaanse eiland Mallorca. Destijds berichtte de NOS over bosbranden op het eiland en hanteerde daarbij de spelling Majorca. Er werd massaal gereageerd: “Het is toch Mallorca?” Daarop liet de NOS weten dat de omroep de lijst Buitenlandse Aardrijkskundige Namen (BAN) van de Nederlandse Taalunie gebruikt om geografische namen op de juiste Nederlandse manier te spellen.

De lijst
De Taalunie heeft deze lijst opgesteld met als doel “de standaardisering van de schrijfwijze van alle buitenlandse aardrijkskundige namen waarvoor in het Nederlands een algemeen geaccepteerde eigen vorm bestaat.” De lijst is volgens de Taalunie een momentopname en kan altijd worden aangevuld of gewijzigd. De commissie die de lijst heeft opgesteld, de Commissie Anderstalige Namen (CAN), bestaat uit vertalers, taaladviseurs, ambtenaren en andere taalexperts.

Veranderen
Wanneer wordt de lijst gewijzigd? Bijvoorbeeld als een land zijn naam verandert. Belgisch-Congo bestaat allang niet meer en Macedonië is Noord-Macedonië geworden. Ook kijkt de commissie welke spelling het meest wordt gebruikt in de media. Sommige namen bestaan naast elkaar, zoals in het geval van Majorca en Mallorca, maar de Taalunie probeert wel zoveel mogelijk om één variant aan te houden. Mallorca wordt vaker gebruikt dan Majorca, dus het zou goed kunnen dat dit binnenkort wordt aangepast in de BAN-lijst.

Handig naslagwerk
Voor vertalers is zo’n lijst ook best handig. Laatst vertaalde ik een tekst over Kamtsjatka (Rusland), wat in het Engels (de brontaal) als Kamchatka wordt geschreven. Fijn dat er een naslagwerk bestaat om moeilijke namen even te controleren. We schrijven dan misschien niet elke dag over Aboe Simbel (Egypte) of het Wolynisch-Podolisch Plateau (Oekraïne), maar mochten we hier een keer een tekst over vertalen, dan weten we waar we de officiële Nederlandse spelling kunnen vinden.

Vorig bericht
Wat is lokalisatie?
Volgend bericht
Het coronavirus, lokalisatie en duurzaamheid: wat ik heb geleerd op mijn eerste hospitality-event

Gespecialiseerd in toerisme en marketing

Expert in de Nederlandse cultuur

Uitstekende kwaliteit voor een scherp tarief

Terugkerende, zeer tevreden klanten

Werkwijze die volledig AVG-proof is